Sanera mögel själv

Här samlar vi tips och guider kring hur man själv kan sanera mögel. Det är viktigt att påpeka att om du känner dig osäker bör du kontakta en fackkunnig på området då vi som skriver detta själva framförallt är har läst på och samlat fakta kring saneringen och inte det praktiska utförandet. Vi tar därför avstånd från de fel som kan uppstå och påpekar återigen att du bör kontakta en fackkunnig om du känner någon slags osäkerhet kring saneringen. Däremot hoppas vi att denna information kan hjälpa dig på vägen!

Sanera mögel själv – Bli av med fukt och skadat material

Det är framförallt vid mindre mögelangrepp som man kan sanera detta själv. Det är då viktigt att framförallt fundera på hur man kan avfukta området eller utrymmet som är angripet. Mögel växer endast på organiska material som exempelvis virke (fibrösa material) så man måste alltid avlägsna detta när du vill sanera mögel själv.

Det är framförallt två faktorer som gör att mögel gillar att växa: Värme och fukt. Så detta är alltid första steget att titta på. Kan du själv ta bort skadat material och fukta av området/utrymmet? Har du svårigheter att själv göra detta bör du kontakta en fackkunnig för råd om hur man kan avfukta och ta bort skadat material. Det bör poängteras att fuktskador i hus eller utrymmet beror på konstruktionsfel i huset och därmed måste dessa åtgärdas först. Men känner du att du klarar att mäta av fukt och skapa en bättre ventilation så i byggkonstruktionen kan du självklart göra detta själv.

Det finns en mängd produkter på marknaden som antingen fuktar av utrymmen eller avlägsnar mögel. Här nedan beskriver dessa kort eller så kan du klicka dig vidare för att fördjupa dig på respektive område:

Hjälpmedel för att mögelsanera själv:

Läs mer om AvfuktareLäs mer om SaneringsvätskorLäs er om Ozonbehandling och luftrenare
Sanera mögel självSanera mögel med vätskorOzonaggregat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *