Saneringsvätska mögel

Det finns också en mängd olika vätskor och medel som du kan använda för att sanera mögel själv. Det är dock viktigt att veta att dessa vätskor inte tar bort de gifter som mögelskadorna har orsakat. Vätskorna dödar enbart ytliga angrepp av mögel, svampar och alger dvs de saker som har växt till sig pga för hög luftfuktighet och dålig byggkonstruktion eller luftcirkulation.

Alla saneringsvätskor är även mer eller mindre hälsovådliga så läs alltid instruktionerna noggrannt! Några exempel på saneringsvätska för mögel som finns på marknaden som kan användas till ytlig mögelsanering är:

  • Boral – Boracol: Ett bekämpningsmedel som appliceras på den skadade ytan med hjälp av roller, pensel eller doppning. Boral eller Boracol innehåller ämnet Bor som även finns naturligt i små mängder i naturen men är starkt giftigt för mögel i större doser. Ämnet anses vara relativt ok för miljön.
  • Mot Svarta prickar: Det finns mögel som ser ut som svarta prickar där den vanligaste mögelsorten heter Cladiosporium. Det är vanligt att denna mögelsort växer till sig på målade husfasader. Det finns en mängd olika sorters fabrikat som säljer medel mot denna typ mögel. En del kallas för Prick-Fri eller Bensaltensid/Bensalkonklorid. Det viktiga är att medlet mot mögel är anpassat mot de svarta prickarna som alltså kallas Cladiosporium
  • Mot alger och Mossa: Det kan även finnas behov av att ta bort alger eller mossa som har vuxit till sig på icke önskade områden. Det finns då även för saneringsvätskor för detta ändamål. Dessa kan man hitta i närmaste målarbutik och fungerar på så vis att man placerar vätskan på området och skrubbar för att få bort mossan/algerna. Det är viktigt att påpeka att dessa medel INTE fungerar för att mögelsanera krypgrunder och liknande. De är endast avsedda för utomhusbruk.

Saneringsvätska för mögel och Miljön

De medel mot mögel som florerar på marknaden idag är oftast biologiskt nedbrytbara och skall i mindre mängder kunna tas om hand av naturen. Det är ändå viktigt att påpeka att man bör använda saneringsvätskan mot mögel med varsamhet och på rätt sätt. Därför rekommenderar vi:

  1. Se alltid till att du använder rätt medel till ditt mögel. Det kan vara bra att noggrant undersöka vilket typ av mögel du råkat ut för så att du inte behöver dubbelbehandla.
  2. Läs alltid instruktionerna noggrant så att rätt mängd saneringsvätska appliceras.
  3. Rådet som alltid bör nämnas är även att medlet fungiciden (saneringsvätskan) bara ta bort möglet, inte orsaken till mögel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *